Cotes du Rhône Domaine Roche, Frankrijk

Printen
Druiven: Grenache, Syrah, Carignan

Rijp en vers met hinten van bramen en frambozen. Een mooie smaak van chocolade blijft hangen op de tong.
img_5671
€ 8,22
Standaard prijs:
Beschrijving

Druiven: Grenache,  Syrah, Carignan

Smakelijke, sappige Côtes du Rhône afkomstig van Cairanne wijngaarden.

Cairanne, één van de bekendste en beste Côtes du Rhône Villages wijnen, heeft eigenaardig genoeg nog géén ‘Cru’ status terwijl bvb ‘Beaumes de Venise’ wel al geniet van deze begeerde positie en niet meer de naam Côtes du Rhône Villages moet vermelden op het etiket. Iedereen in Cairanne is het er over eens dat de ‘coteaux argilo-calcaires’ recht hebben op Cru status maar dan begint de discussie over de goede (maar misschien geen grootse) terroir ‘Les Garrigues met zijn rode klei en zeker over de ‘terrasses de l’Aygues’ terroir die lekkere,lichte wijnen voortbrengt maar zonder de diepgang die je van een ‘Cru’ zou verwachten. De wijnbouwers die veel wijngaarden bezitten op de laatste twee terroirs willen natuurlijk geen genoegen nemen met een lagere status terwijl de meest veeleisende wijnbouwers streven naar de hoogst mogelijke kwalitatieve invulling van de Cru Cairanne. De beste wijnboeren hanteren een interne hierarchie en deklasseren de wijnen van de lichtere terroirs in gewone Côtes du Rhône. Zo maakt het gloednieuwe domein Roche dat 15 hectaren in Cairanne bezit op de ‘coteaux’ en ‘les Garrigues’ een krachtige Cairanne en van zijn lichtere wijnen een Côtes du Rhône. Alhoewel, lichter is niet het juiste woord want de gemiddeld 50 jaar oude wijnstokken zorgen in het uitstekende jaar 2009 voor een bom fruit. Op de ‘Garrigues’ terroir staan trouwens de alleroudste wijnstokken (tot 120 jaar !) die natuurlijk wel in de Cairanne gaan. Grootvader Roche was één van de stichters in 1929 van de cooperatieve Cave de Cairanne en zijn vader was een tijd president. Romain Roche leerde het vak echter bij André Brunel (Les Cailloux) in Châteauneuf du Pape. Als je natuurlijk weet dat er 15 hectaren oude wijngaarden in Cairanne op je liggen te wachten dan moet het toch danig kriebelen om terug huiswaarts te keren.Als huisoenoloog koos hij Philippe Cambie die verantwoordelijk is voor een hele reeks ‘cult’ cuvées van Châteauneuf du Pape die maximaal scoren bij Robert Parker. Met zo een stamboom, wijngaarden en talent kan de hoge kwaliteit bijna niet meer verrassen maar des te meer vielen we achterover van de heel bescheiden prijzen.

Wijngaard

Overwegend van de ´Les Garrigues` terroir in Cairanne : veel keien en ook rode klei. Gemiddeld 50 jaar oude wijnstokken, 40 hl/ha

Kelder: volledig ontsteeld, klassieke vinificatie met 20-25 dagen macération, veroudering op kuipen van inox en beton gedurende 8 maanden.

 

Bezoek ons

Wijnwinkel
Bo & Ro

Dorpsstraat 2a
2712 AK Zoetermeer
T: 079-888 1223

© 2019 Bo & Ro

Realisatie: DiscoverDesign.nl