Terug naar: Witte Wijnen

Aristos, Italië

Printen
Druif: Pinot Grigio

Licht, fris en droog zijn de belangrijkste omschrijvingen als het over pinot grigio wijnen gaan. Smaken van citroen, groene appels en bloesem kan worden opgemerkt in hen, samen met minder te onderscheiden tonen.
img_5688
€ 12,36
Standaard prijs:
Beschrijving

Pinot Grigio is meer dan alleen de Italiaanse naam voor Pinot Gris. Hoewel de twee namen verwijzen naar een enkele druivensoort, de wijn stijlen die zij vertegenwoordigen, zijn duidelijk te onderscheiden van elkaar. Het verschil tussen Pinot Grigio wijnen en Pinot Gris wijnen is zo duidelijk en goed aangetoond dat de twee worden vaak behandeld als twee verschillende rassen.

De verfrissende Pinot Grigio stijl heeft genoten groot succes in verschillende landen, meest recentelijk de Verenigde Staten, (waar het liefdevol is de bijnaam "Greej") en Australië. De meest voorkomende omschrijvingen van de stijl zijn "licht", "fris" en "droog". Deze kenmerken worden aangevuld met aroma notities van citroen, groene appel en bloesems.

Pinot Grigio

De Grigio stijl wordt bereikt door de oogstende relatief vroeg, in een poging om zoveel frisse zuren mogelijk behouden; het ras is van nature vrij laag in zuurgraad. Versheid en "zing" te behouden, gisting en opslag vinden doorgaans plaats in roestvrijstalen tanks. Als vaten werden gebruikt, zou dit gehemelte gewicht en zoete vanille-achtige aroma's toe te voegen, dat in belangrijke mate afbreuk doen aan de schone, eenvoudige stijl. Pinot Grigio wijnen zijn bijna altijd bestemd voor consumptie binnen een jaar of twee van de oogst, dus uitgebreide wijnkelder is geen vereiste, noch wenselijk.

Het noordoosten van Italië (Veneto, Friuli-Venezia-Giulia en Trentino-Alto Adige) blijft de wereld epicentrum van Pinot Grigio productie; de regio exporteert grote hoeveelheden van de wijn per jaar, meestal aan het Verenigd Koninkrijk en de VS In sommige delen van Italië, het ras wordt gebruikt om mousserende wijnen te maken, maar het is met name afwezig van de natie de meest ernstige sprankelende stijl, Franciacorta.

Sommige wijngaarden in de Nieuwe Wereld hebben ervoor gekozen om zowel Pinot Grigio en Pinot Gris wijnen te produceren, in contrasterende stijlen. Wijnen bestempeld als Pinot Grigio zijn gemaakt in een heldere, droge stijl, terwijl die gelabeld Pinot Gris zijn rijker, zwaarder en complexer, zowel qua mondgevoel en aromaten. Elke stijl heeft zijn plaats in de wijn spectrum; de voormalige presteert goed als aperitief, de laatste is meer een voedsel wijn.

Synoniemen zijn: Pinot Gris.